top of page

Sielvarto žurnalas

Sielvarto žurnalas - vienas iš Besitęsiančių ryšių teorijos (Continuing Bonds) išraiškos būdų. Žurnalo rašymas - veiksmingas ir skausmą palengvinantis būdas gedint mylimų mirusių žmonių. Jo pildymas: žodžiais, vaizdais, piešiniais ar kitais būdais, gali būti išlaisvinantis įgūdis, leidžiantis laisvai išreikšti visas savo mintis ir emocijas, jų nevertinant ir nebijant kitų vertinimo. Rašymas gali padėti savirefleksijai, sudėtingų jausmų ir minčių suvokimui bei pačios mirties įsisąmoninimui ir priėmimui.


Sielvarto žurnalas gali tapti privačia, saugia zona, kur galite išsilieti taip, kaip to reikia ir tada, kai to reikia. Jūs galite kontroliuoti šį procesą ir jei viskas aplink, atrodo, slysta iš rankų, toks kontrolės pajautimas gali būti gydantis pats iš savęs. Jūsų sielvarto žurnalas gali būti toks, koks nuspręsite, kad būtų - tam nėra taisyklių. Tai gali būti jūsų prisiminimų, užrašų, emocijų ar net pokalbių su mirusiu žmogumi talpykla. Tai lyg asmeninė knyga ir visas jos turinys gali būti logiškas arba ne, tvarkingas, chaotiškas, kūrybiškas - toks, kokio norisi jums. Taip pat, galima stebėti savo gedėjimo procesus, žymėti vykstančius emocinius pokyčius. Svarbiausia, kad jame nugultų tai, kas jums svarbu.

Sielvarto žurnalo rašymo nauda priklauso nuo to, kaip nuspręsite jį naudoti, tačiau įprastai jo pildymas padeda:

  • Geriau suvokti savo emocijas;

  • Įprasminti savo mintis;

  • Jaustis laisviems reikšti visus sunkius jausmus ir mintis, kuriais galbūt nedrąsu dalintis su kitais;

  • Išsaugoti brangius prisiminimus;

  • Sumažinti patiriamą stresą;

  • Stebėti savo sielvartą ir matyti kaip bėgant laikui jis kinta;

  • Dažnu atveju - pagerinti miego kokybę.

Rašymo procesas pats savaime padeda sulėtinti tempą ir labiau apmąstyti ir suvokti save ir situaciją. Taip pat, padeda savo vidinį jausmų pasaulį paversti žodžiais ar vaizdais lape, ko pasekoje sielvartas pradedamas jausti kaip lengviau valdomas procesas.


“Praėjo jau 16 mėnesių, kai rašau sielvarto žurnalą. Daugiausia aš rašau laiškus D. Rašau apie viską - kaip jaučiuosi, kaip jo pasiilgau, pasakoju apie mūsų šeimą ir net naujausius mūsų gyvenvietės nutikimus. Po to, visuomet skaitau laiškus garsiai, žiūrėdama į jo nuotrauką. Kartais graudžiai verkiu, kartais juokiuosi ar šypsausi. Kai perskaitau senesnius laiškus, pastebiu, kad judu savo sielvarto kelyje, o D. keliavo su manimi kiekviename žingsnyje.”


Gali būti dienų, kai parašysite tris žodžius, gali būti ir tokių, kai užpildysite visus tris puslapius - nėra taisyklių koks turi būti pildymas. Tai asmeninė erdvė rašyti, piešti, klijuoti, braižyti tai, ką jums norisi.


Jeigu nežinote nuo ko pradėti, o jausmų viduje daugybė, dalinamės keliais sakinių pavyzdžiais, kuriuos užbaigti galite taip, kaip tuo metu jaučiatės:

  • Šiandien aš labai ilgiuosi… (parašykite apie gedimą žmogų, koks jis buvo, kaip jį prisimenate, ką jam norėtumėte pasakyti, jei jis būtų šalia).

  • Sunkiausia akimirka šiandien buvo… (užrašai gali būti orientuoti ir į tai, kas jums sunkiausia kiekvienoje dienoje, taip pat, jei pastebite sunkumą palengvinantį metodą, galite jį pasižymėti ir pritaikyti kitą kartą).

  • Šiandien man išbūti padėjo… (galbūt kažkoks filmas, video įrašas, pokalbiai su draugais, pasivaikščiojimas ar bet kas, paskatinę jus pasijusti lengviau).

  • Aš jaučiuosi… (kartais jaučiamės negalintys kalbėti apie savo jausmus arba jaučiamės nepatogiai tą darydami, bet rašydami galime jaustis saugiai išreikšti net sunkiausias emocijas. Kai kurie dalykai, kuriuos norisi išreikšti, gali gąsdinti ir tai normalu, tai dalis gedėjimo saviraiškos ir tą dalį išreiškus dažnai pajuntame palengvėjimą, kad nuo šiol ji nėra vien tik mūsų viduje).

  • Mano mėgstamiausias prisiminimas su tavimi / apie tave… (galite naudoti užrašus kaip prisiminimų rinkinį su visomis nuotraukomis, istorijomis ir viskuo, ko nenorite pamiršti).

  • Tavo dėka aš esu / mano gyvenime atsirado… (pagalvokite apie visą gerumą, kuris pasiliko jumyse, mirus mylimam žmogui. Parašyk apie tai, ko jis jus išmokė, kokias vertybes paskatino išsiugdyti ir apie tai, ką paliko jūsų gyvenime).

  • Norėčiau, kad žmonės aplink mane žinotų… (jei nesate tikri kaip pasakyti tai, ką norite pasakyti, aplinkiniams žmonėms, galite pabandyti pirmiausia tai užsirašyti. Tai gali padėti susidėlioti ir suformuluoti mintis prieš pradedant pokalbį).

  • Šiandien aš pabandysiu savimi pasirūpinti šiais būdais… (gedėdami dažnai pamirštame pasirūpinti savimi. Toks sakinys sielvarto žurnale gali padėti prisiminti tai padaryti).

Taip pat, pasirinkite jums patinkantį sielvarto žurnalo dizainą - tušti lapai, brūkšneliai ar langeliai; lapo storis, viršelio spalva, sąsiuvinio dydis. O gal virtuali žurnalo versija? Galite išbandyti visus variantus ir rasti sau tinkamą. Eksperimentavimas yra dalis proceso, svarbu nebijoti daryti klaidų.





Jei norite save motyvuoti, sąsiuvinio pradžioje galite nusistatyti lengvus tikslus sielvarto žurnalo pildymo procesui, pvz.: pildyti žurnalą kartą per dieną / savaitę. Žurnalo pildymo disciplina dažnu atveju padeda. Tik nebūkite sau griežti, jei ne visuomet pavyksta tikslus įgyvendinti, sugrįšite tada, kai būsite tam vėl pasiruošę. O galbūt norėsite sielvarto žurnalą turėti su savimi visuomet ir pildyti spontaniškai, užklupus sunkioms emocijoms ir mintims ir jokio grafiko jums neprireiks.




Nesijaudinkite, jei grįždami į ankstesnius žurnalo puslapius jaučiatės kitaip. Tai yra natūrali jūsų sielvarto kelionės dalis, o skirdami laiko tai apmąstyti su laiku galite pastebėti kaip toli nuėjote.






0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page