top of page

Savų laidotuvių planavimas

Išankstinis savo laidotuvių planavimas - natūralus procesas, suteikiantis galimybę priimti jums svarbius sprendimus racionalioje atmosferoje ir atnešantis daugiau ramybės jums bei jūsų artimiesiems, atėjus atsisveikinimo laikui.

Savų laidotuvių plano paruošimas užtikrina, kad jūsų norai bus žinomi, o taip pat atleidžia mylimus žmones nuo didžiulės atsakomybės priimti sprendimus už jus. Dažnu atveju laidotuvių plano turėjimas padeda gyventi labiau atsipalaidavus, nes pasirengimas suteikia ramybės jausmą.

Taigi, ką reikėtų įterpti į planą?


  • Nuspręskite kaip norėsite būti laidojamas - urnoje ar karste, kur turėtų vykti (konkrečiuose laidojimo namuose, bažnyčioje ar jūsų pamėgtame gamtos kampelyje, ar pastate) ir kokia turėtų būti jūsų atsisveikinimo ceremonija (religinė, pasaulietinė ar abi), įvardinkite visus jums svarbius kriterijus.

  • Surašykite visas svarbias detales - galbūt galėtų muzikuoti atlikėjas, kuriuo žavitės, būtų patiekiamas jūsų pamėgtas patiekalas, paserviruoti sentimentalūs indai, ore sklandytų kapas, kuris kelia jums malonias emocijas, visi grožėtųsi jūsų mylimomis gėlėmis ar net būtų apsirengę jūsų parinktu stiliumi - nėra nustatytų kriterijų kaip turėtų atrodyti ceremonija, galite pasitelkti vaizduotę ir leisti visiems norams būti išreikštiems.

  • Parašykite žodžius, kurie būtų ištarti ceremonijoje - galbūt norite kažkam padėkoti, papasakoti savo gyvenimo ar jums svarbią istoriją, ko nors palinkėti ar pan.

  • Įvardinkite simbolinius ritualus, kurie būtų jums prasmingi ir tinkami naudoti jūsų atsisveikinimo ceremonijos metu - galbūt norėtumėte, kad jūsų atminimui būtų pasodintas medis ar sodas, jūsų mylimiems žmonėms išdalinti tam tikri daiktai ar būtų dainuojama.

  • Jeigu esate atradęs (-usi) tiekėjus, kurių paslaugomis pasitikite ar žavitės, rekomenduokite jų pagalbą artimiesiems ir nurodykite jų kontaktus.

  • Paruoškite sąrašą žmonių, kuriems reikės pranešti apie jūsų mirtį ir pakviesti į laidotuves.


Parašę planą nepamirškite apie jį pranešti artimiesiems arba perduoti organizacijoms, kurias pasirinksite atsakingas už jūsų valios įgyvendinimą.


Jeigu jaučiate, kad šis procesas jums reikalingas, bet per sunkus - galime pasiūlyti susitikimą ir savo pagalbą procese. Susitikimo metu išklausysime jūsų gyvenimo istoriją ir atsiminimus, jūsų idėjas ir pageidavimus. Aptarsime ceremonijos eigą, organizacines galimybes, ritualus ir esant poreikiui, pateiksime pasiūlymų, rekomendacijų ir praktinių patarimų. Sukūrus ir patvirtinus jūsų atsisveikinimo ceremonijos planą paliksime jums kopiją, o visus jūsų norus saugosime savo duomenų bazėje iki atėjus laikui ceremonijos įgyvendinimui. Taip pat, bus parengta sutartis, kurią galėsite duoti savo artimam žmogui, kuris norėtumėte, jog būtų atsakingas už jūsų valios įgyvendinimą. Daugiau informacijos


Savų laidotuvių planavimas gali stipriai pakeisti Jūsų požiūrį į pačią mirtį, jei pavyzdžiui, jos labai bijote. Pradėdami planuoti savas laidotuves, pamatysite, kad mirtis yra visiškai natūralus gyvenimo virsmas, o ne kokia baisi bausmė ir nors skamba paradoksaliai, tačiau mirties priėmimas leidžia pajusti gyvenimo džiaugsmą.




Įrašas yra projekto „Lydėtuvės - personalizuotos laidotuvių ir atminimo ceremonijos”, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, komunikacijos dalis.



1 komentaras

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page